top of page
  • Writer's pictureannettefrotjold

Hybrid energisystem for offshore plattformer kan redusere utslipp med opptil 80 prosent.

Updated: Apr 26

Clara Venture Labs, i samarbeid med NTNU og Lundin Energy Norge, har utviklet et konsept med mål om å redusere CO2-utslippene offshore med 40-80 prosent, avhengig av systemet. En kombinasjon av vindkraft og hydrogenbasert energilagring kan erstatte gasturbiner for forsyning av elektrisitet og varme.

Oljeplattform i solnedgang
Oljeplattform

I prosjektet HES-OFF (Innovativt hybrid energisystem for stabil strøm- og varmeforsyning i offshore olje- og gassinstallasjoner) utvikler Clara Venture Labs et hydrogenbasert energilagringssystem som effektivt omformer overskuddsenergi fra vindturbiner til hydrogen i en elektrolysør. Når strømbehovet er høyere enn tilførselen, kan systemet produsere elektrisitet og varme i en brenselcelle. Brenselcellesystemet vil fungere som en energilagringsbuffer og sikre full utnyttelse av den fornybare energikilden.


Hydrogenen kan også blandes med naturgass og brukes som drivstoff i gasturbiner, noe som reduserer utslippene med opptil 40 prosent sammenlignet med konvensjonelle gasturbinanlegg.


Hvis spillvarme utnyttes mer effektivt og varmebehovet dekkes av en annen kilde enn gasturbiner, kan utslippene reduseres med opptil 80 prosent.


Elektrifisering av offshore olje- og gassplattformer ved hjelp av offshore vindturbiner og elektrolysører kan være et viktig skritt mot oppskalering og markedsaksept av hydrogenteknologier som kan bidra til overgangen til en nullutslippsøkonomi.




En mann med briller som smiler, rosa skjorte og mørkegrønn genser
Dmitry Bokach, HES-OFF Project Manager




"Dette prosjektet har gitt oss verdifulle innsikter i utfordringene med å integrere fornybar vindkraft med det lokale vekselstrømnettet på plattformen og bygge et hybrid energisystem", Dmitry Bokach, HES-OFF Project Manager










Dmitry har jobbet med brenselceller og elektrolyse hos Clara Venture Labs i over femten år og har blant annet bidratt til utviklingen av et brenselcellesystem som kan operere på overflaten av månen.


«Formålet med 'HES-OFF'-prosjektet har vært å samle kompetanse innen brenselceller, elektrolyse, offshore-operasjoner, modellering og eksperimentell testing av hybridsystemer for å utvikle et nytt konsept for stabil forsyning av elektrisitet og varme til offshore-installasjoner, og et verktøy som kan spesifisere og planlegge oppsettet av hybridsystemet», konkluderer Dmitry.


'HES-OFF'-prosjektet er en del av Forskningsrådets DEMO 2000-program som støtter utviklingen av bærekraftige olje- og gass-teknologier.


Pilot- og demonstrasjonsprogrammet – DEMO 2000 skal fremme langsiktig konkurranseevne og lønnsomhet i olje- og gassindustrien ved å sikre bærekraftig utvinning av ressurser på norsk kontinentalsokkel.


DEMO 2000 har som mål å demonstrere og kvalifisere ny teknologi og nye systemer i nært samarbeid mellom leverandører, oljeselskaper og forskningsinstitutter.

1 view0 comments

コメント


bottom of page